TZOB Genel Başkanı: Limon, Mart Ayında Üretici ve Market Arasındaki Fiyat Farkında Lider

featured

Limon Üretici ve Market Fiyatı Arasındaki Fark Dikkat Çekici

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, mart ayında üretici ile market arasındaki fiyat farklarını değerlendirdi. Bayraktar’ın verdiği bilgilere göre, limon mart ayında en fazla fiyat farkına sahip ürün oldu. Limonda üretici ile market arasındaki fark yüzde 378 olarak belirlendi. Limonu yüzde 255,2 ile kuru incir, yüzde 245,9 ile patlıcan, yüzde 232,4 ile yeşil soğan ve yüzde 184,3 ile maydanoz takip etti. Limon, 4,8 kat, kuru incir 3,6 kat, patlıcan 3,5 kat, yeşil soğan 3,3 kat ve maydanoz ise 2,8 kat fazla fiyatla satıldı.

En Yüksek Fiyat Artışı Havuçta

Bayraktar tarafından yapılan açıklamada, mart ayında üreticide 31 üründen 10’unda fiyat artışı görülürken, 12 üründe fiyat düşüşü yaşandığı belirtildi. En fazla fiyat artışı yüzde 55.5 ile havuçta gerçekleşirken, limon yüzde 40, kuru soğan yüzde 17.6, sivri biber yüzde 17.4 ve kabak yüzde 12.5 ile sıralandı.

Yüksek Fiyat Farklarına Denetim Çağrısı

Bayraktar, üretici fiyat değişimlerinin nedenlerini paylaşırken, yüksek fiyat farklarının önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı. Tüketicilere market ve pazar fiyatlarını karşılaştırmaları önerisinde bulunan Bayraktar, “Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun”‘un değiştirilerek üreticiden doğrudan alınan ürünlerde kar marjının sınırlandırılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, yüksek fiyatlarla karşılaşan vatandaşların şikayet etmeleri gerektiğini ve denetimlerin artırılması çağrısında bulundu.