Türkiye’de İşsizlik Verileri Açıklandı: 1 Milyon 314 Bin Kişi Sosyal Güvenlik Sisteminden Çıktı

featured

İşini Kaybeden İşçi, Esnaf ve Çiftçi Sayısı Artıyor

Son bir yıl içinde 1 milyon 139 bin işçi, 107 bin esnaf ve 68 bin çiftçi işlerini kaybederek sosyal güvenlik sisteminden çıktı. Toplamda 1 milyon 314 kişinin bu duruma geldiği verilerle ortaya kondu. Bu rakamlar, ekonomik krizin çalışma hayatına etkisini açık bir şekilde gözler önüne serdi.

Kamu Kurumlarına Yeni Memur Alımları

İktidarın genel ve yerel seçimleri de düşünerek kamu kurum ve kuruluşlarına son bir yılda 464 bin yeni memur alındı. Aynı dönemde 85 bin memur emekliye ayrıldı. Bu durum, memur sayısında önemli bir artış yaşandığını gösteriyor.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Etkisi

Büyük düşüşte, ekonomik krizle birlikte emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) kapsamında emekli olanların sayısındaki artış belirleyici oldu. Son bir yılda çalışan sayısındaki azalmanın yanı sıra çırak ve stajyer sayılarında da belirgin bir düşüş yaşandı.

Memur Sayısında Büyük Artış

Son bir yılda toplamda 1 milyon 314 bin kişinin sosyal güvenlik sisteminden çıkmasına karşın memur sayısında artış yaşandı. 2023 sonunda 3 milyon 643 bin olan memur sayısı, Ocak 2024 itibarıyla 3 milyon 656 bine ulaştı. Emekliye ayrılan memur sayısı düşük kalırken, memur istihdamında ciddi bir artış gerçekleşti.