Türkiye Hizmet İhracatında Yükselişte

featured

Türkiye, OECD Raporuna Göre Hizmet İhracatında 22. Sıraya Yükseldi

Türkiye’nin Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü (OECD) tarafından yayımlanan 2024 Yılı İkinci Çeyrek Uluslararası Ticaret İstatistikleri Raporu’na göre, hizmet ihracatında önemli bir başarı elde ettiği belirtildi. Ülkemiz, Cumhuriyetimizin 100. yılında 101,7 milyar dolarlık hizmet ihracatıyla dünya hizmet ihracatından yüzde 1,29 pay alarak 22. sıraya yükseldi. Ayrıca, 2024 yılının ilk 6 ayında hizmet ihracatının geçen yıla göre yüzde 9,5 artarak 47,2 milyar dolara ulaştığı ifade edildi.

Türkiye G20 Ülkeleri Arasında Hizmet İhracatında İlk Sırada Yer Aldı

OECD raporuna göre, Türkiye G20 ülkeleri içinde hizmet ihracatında bir önceki çeyreğe göre artış oranında birinci sıraya yerleşirken, aynı dönemde hizmet ithalatında en fazla azalan ülke konumunda bulunuyor. Geçen yılın aynı dönemine göre G20 ülkelerinin hizmet ihracatında yüzde 1,9 artış yaşanırken, Türkiye’nin hizmet ihracatı yüzde 4,7 arttı. Aynı dönemde hizmet ithalatında ise Türkiye’de yüzde 3 daralma gözlendi.

Hizmet Sektörü Desteklenmeye Devam Edecek

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, hizmet sektörünün ülke ekonomisindeki öneminin vurgulandı ve sektörün cari dengeye pozitif katkısının giderek arttığı belirtildi. Bakanlık, hizmet ihracatına yönelik hedefleri gerçekleştirmek ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren firmaları küresel markalar haline getirmek amacıyla desteklerin artırılacağını duyurdu. 2023 yılında 2,5 milyar lira olan hizmet ihracatçılarına yönelik destek bütçesi, 2024 yılında 5,1 milyar liraya çıkarılmış ve ağustos ayı itibarıyla 3,9 milyar lira destek ödemesi hizmet ihracatçılarının kullanımına sunulmuştur. Bu adımlarla Türkiye, hizmet sektöründe küresel arenada daha da güçlenecektir.