Türk Gıda Kodeksi’ne Yönelik Yeni Tebliğ Tasarısı Görüşe Sunuldu

featured

Türk Gıda Kodeksi’nde Değişiklik Öngören Tebliğ Tasarısı Detaylandı

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda güvenilirliğinin sağlanması ve tüketici sağlığının korunması amacıyla “Türk Gıda Kodeksi Gıdaların Ait Olduğu Partiyi Tanımlayan İşaretler veya Numaralar Hakkında Tebliğ Taslağı”nı hazırlayarak kamuoyuna sundu. Taslakta, gıdaların ait olduğu partilerin tanımlanmasını sağlayan işaretlemeye ilişkin usul ve esaslar detaylı bir şekilde belirlendi.

Parti Tanımlama İşareti Zorunluluğu ve Kapsam Dışı Ürünler

Tebliğ tasarısına göre, her bir gıda partisinin (aynı koşullarda üretilen veya ambalajlanan bir gıdanın satış birimleri topluluğu) tanımlanmasını sağlayan bir işaret, harf, sembol veya numara taşımayan gıdaların piyasaya arz edilmesine izin verilmeyecek. Ancak, geçici depolara, hazırlama veya ambalajlama tesislerine satılan ürünler ile hazır ambalajlı olmayan gıdaların bu kuralın dışında tutulacağı belirtildi.

Parti İşareti ve Numarasının Kullanımı ve Etiketleme Şartları

Gıda üreticileri, talep halinde Bakanlığa sunacakları parti numarasını veya işaretini belirleyecek ve bu işaretleme işleminden biri veya diğeri sorumlu olacak. Parti işareti veya numarası, “P” veya “L” harfi ile birlikte etiket üzerinde yer alacak. Hazır ambalajlı ve hazır ambalajlı olmayan gıdalarda parti işareti veya numarası belirtilirken, tavsiye edilen tüketim tarihi veya son tüketim tarihi de kodlanarak kullanılabilecek.

Uygunsuz Davranışlara Yönelik Yaptırımlar

Yeni tebliğ tasarısına uymayan işletmelere idari yaptırım uygulanacak ve Avrupa standartlarına uyum gözetilecek. Tebliğ yürürlüğe girdiğinde ise önceki tebliğ yürürlükten kaldırılacak ve işletmecilerin 31 Aralık 2026’ya kadar yeni düzenlemelere uyum sağlamaları gerekecek.

Tebliğ tasarısının yürürlüğe girmesiyle, gıda sektöründe standartlar yükselirken, tüketicilerin güvenli gıdaya erişimi ve gıda takibinin sağlanması hedeflenmektedir.