TCMB, TL Dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat Hesaplarındaki Yeni Hesap Açılışlarını Sonlandırdı

featured

TL Dönüşümlü KKM Hesaplarında Yeni Hesap Açılışları Sonlanıyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirası (TL) dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat’ta (KKM) yeni hesap açılışlarını sona erdirdi. TCMB’den bankalara gönderilen yazıya göre, 1 Ocak 2024’ten itibaren TL dönüşümlü KKM’de yeni hesap açılamayacak. Ayrıca, vade sonlarında mevcut TL dönüşümlü KKM hesaplarının yenilemesi yapılamayacak.

Döviz Dönüşümlü KKM Hesaplarında Durum Değişmiyor

TCMB’nin bankalara gönderdiği yazıya göre, döviz dönüşümlü KKM hesaplarında ise yeni hesap açılışları ve vade sonunda yenileme işlemleri devam edecek. Bu karar sadece TL dönüşümlü KKM hesaplarını etkilemektedir.

Geçerli TL Dönüşümlü KKM Hesapları İçin Özel Düzenleme

Bankalara gönderilen yazıda, 1 Ocak 2024’ten önce açılan ve vadesi henüz gelmemiş TL dönüşümlü KKM hesaplarının vade sonu ve diğer işlemleri “Mevduat ve Katılma Hesaplarının Kur Artışlarına Karşı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Tarafından Desteklenmesine İlişkin Uygulama Talimatı” hükümleri kapsamında yürütüleceği belirtilmiştir. Bu karar, söz konusu hesapların açılma süresinin 31 Aralık 2023’e kadar uzatılması ile yapılan “Mevduat ve Katılma Hesaplarının Kur Artışlarına Karşı Desteklenmesine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar” ile alakalıdır.