Tarımsal Üretim Planlaması ve Desteklerinde Yeni Dönem

featured

Bakanlık Tarımsal Üretim Planlamasını Güçlendiriyor

Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, tarımsal üretim planlaması kapsamında stratejik ürünlerin arz ve talep miktarlarına göre belirlenmesi hedefleniyor. Bu doğrultuda, üretim planlaması su kısıtlılığı, sosyoekonomik koşullar, pazarlama olanakları gibi faktörleri dikkate alarak en uygun yerlerde üretim yapılmasını amaçlıyor.

Tarımsal Destekler Üretim Planlamasını Yönlendiriyor

Bakanlık, tarımsal desteklerin etkinleştirilmesi çalışmalarını yürütüyor. Hayvansal ve su ürünleri üretimi destekleri 2024-2026 yıllarını kapsarken, bitkisel üretim destekleri de 2025-2027 için hazırlanıyor. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından sağlanan hazine faiz destekli kredilerin yeniden düzenlenmesiyle, planlı üretime uygun ilave faiz indirimleri sağlanacak.

Sözleşmeli Üretim Modeli Yaygınlaştırılıyor

Üretim planlamasının izlenmesi ve değerlendirilmesi için önemli bir araç olan sözleşmeli üretim modeli geliştirilerek yaygınlaştırılıyor. Sözleşmeli Üretimin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik yürürlüğe girdi ve 13 “tip sözleşme” Bakanlık internet sitesinde yayımlandı. Bu düzenleme ile tarafların riskleri minimize edilecek, anlaşmazlıklara hızlı çözüm bulunacak.

Tarımsal Örgütlerin Güçlendirilmesi ve Desteklenmesi

Tarımsal üretim planlamasında örgütlerin aktif rol alması için yapılarının güçlendirilmesi ve etkinliklerinin artırılması hedefleniyor. Başarılı olan tarımsal örgütler belge alarak daha fazla destek, ilave faiz indirimli kredi ve projelerde pozitif ayrımcılık sağlanacak. Birinci derece örgütlere yönelik destekler 1 Eylül itibarıyla internet sitesinde duyurulacak.