Petrol Fiyatlarındaki Düşüş, Orta Doğu’da Süren Çatışmaların Etkisiyle Devam Ediyor

featured

Brent Petrolün Varil Fiyatı Günü Düşüşle Tamamladı

Dün 79,81 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 77,66 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, saat 09.18 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,72 azalarak 77,10 dolara geriledi. Aynı dakikalarda Batı Texas türü (WTI) ham petrolün varili ise 73,06 dolardan alıcı buldu.

Orta Doğu’da Ateşkes İhtimali Fiyatları Etkiliyor

Küresel petrol rezervlerinin çoğunluğunun bulunduğu Orta Doğu’da devam eden çatışmaların ateşkesle sonlanabileceği ihtimaline dair haberler, petrol fiyatlarındaki düşüşte etkili oluyor. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in Gazze’de ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması konusunda yaptığı görüşmeler, piyasalardaki arz endişelerini hafifletiyor ve fiyatların aşağı yönlü hareketini destekliyor.

Uzlaşı İçin Diplomatik Çalışmalar Hız Kazanıyor

Blinken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Gazze’de ateşkes ve esir takası anlaşması için yeni bir öneriyi kabul ettiğini açıkladı. Hamas da teklifin koşulları sağladığını belirterek uzlaşmaya olumlu yaklaştığını ifade etti. Diplomatik çabaların artmasıyla bir sonraki adımda Hamas ve İsrail arasında taahhütlerin uygulanması için ABD, Mısır ve Katar’ın ara buluculuğunda müzakerelerin devam edeceği belirtiliyor.

Çin Ekonomisindeki Yavaşlama da Fiyatları Etkiliyor

Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin’deki ekonomik yavaşlama endişeleri, talebin azalacağı kaygılarını artırarak fiyatlara etki etmeye devam ediyor. Brent petrolde teknik olarak 78,06 ile 79,16 dolar aralığının direnç, 76,83 ile 75,99 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak takip ediliyor.