OPEC Raporuna Göre Ocak Ayında Ham Petrol Üretimi Azaldı, Talep Arttı

featured

Üretim Azalan Ülkeler

OPEC’in aylık petrol piyasası raporuna göre, ocak ayında ham petrol üretimi en fazla Libya, Kuveyt, Irak ve Cezayir’de geriledi.

  • Libya’da günlük petrol üretimi 162 bin varil azaldı.
  • Kuveyt’te günlük petrol üretimi 109 bin varil azaldı.
  • Irak’ta günlük petrol üretimi 98 bin varil azaldı.
  • Cezayir’de günlük petrol üretimi 46 bin varil azaldı.

Üretim Artan Ülkeler

Aynı dönemde Birleşik Arap Emirlikleri’nin günlük petrol üretimi 31 bin varil arttı. Bu ülkeyi grubun en büyük üreticisi Suudi Arabistan izledi.

  • Birleşik Arap Emirlikleri’nde günlük petrol üretimi 31 bin varil arttı.
  • Suudi Arabistan’da günlük petrol üretimi 25 bin varil arttı.

Talep ve Gelecek Öngörüleri

OPEC ham petrolünün toplam küresel üretim içindeki payı ocak ayında yüzde 0,2 azalarak yüzde 25,9 oldu. Bu yıl OPEC ham petrolüne talebin geçen yıla kıyasla günlük 1 milyon varil artması bekleniyor.

Küresel petrol talebi bu yıl toplamda günlük 2 milyon 240 bin varil artarak 104 milyon 400 bin varile yükseleceği tahmin ediliyor. Talep artışının hava yolu ve kara yolu ulaşımı ile sanayi, inşaat ve tarım faaliyetlerindeki büyümeden kaynaklanması öngörülüyor.

Özellikle Çin ve Orta Doğu başta olmak üzere OECD dışı ülkelerde kapasite artışlarının ve petrokimya marjlarının talep üzerinde etkili olması bekleniyor. Sonuç olarak, küresel talebin 2025 yılında günlük 1 milyon 850 bin varil artarak 106 milyon 250 bin varile çıkacağı öngörülüyor.