Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’dan Öne Çıkan Açıklamalar

featured

Gabar’da Petrol Üretimi ve Hedefler

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Gabar’da günlük 40 bin varil petrol üretildiğini belirterek, hedeflerinin yıl sonunda bu rakamı 100 bin varile çıkarmak olduğunu açıkladı. Bakan Bayraktar, bu durumun Türkiye’nin günlük 200 bin varil petrol üretmesi anlamına geldiğini vurguladı.

Ekonomik Büyüklük ve Boru Hattı Planları

Günlük 200 bin varil petrol üretiminin Türkiye için 6 milyar dolarlık ekonomik büyüklük demek olduğunu belirten Bakan Bayraktar, Gabar’dan çıkarılan petrolün taşınması için boru hattına ihtiyaç olduğunu ifade etti. Boru hattı maliyetlerini düşürmek ve lojistik anlamda iyileştirmek için çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Irak-Türkiye Boru Hattı ve Diğer Planlar

Bakan Bayraktar, Gabar petrolünün ilerleyen dönemde Irak-Türkiye boru hattına bağlanacağını açıkladı. Ayrıca, Kuzey Irak ve Erbil arasındaki petrol akışı konusunda teknik olarak hazır olduklarını belirterek, bu noktada gerekli görevlere hazır olduklarını söyledi. Ayrıca, Karadeniz’de petrol keşfi için çalışmaların sürdüğünü ve Somali’de sismik çalışmaların 2024’te başlayacağını belirtti.

Doğalgaz ve Elektrik Fiyatları

Bakan Bayraktar, nisan ve mayıs aylarında doğalgaz ve elektrik fiyatlarında bir zam beklentisi olmadığını belirterek, gelecekteki gelişmeler doğrultusunda bu konuların değerlendirileceğini ifade etti.