Dünya Ekonomisinde Güncel Durum

featured

Amerika Birleşik Devletleri Ekonomisi

Dün açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi verileri, enflasyondaki yavaşlamayı gösterdi. Yıllık enflasyon, Mart 2021’den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Bu durum, ABD Merkez Bankası’nın enflasyon hedefine ulaşma yönünde ilerlediğini gösterdi. Faiz indirimi beklentileri ise güç kaybetti ancak yıl sonuna kadar faiz indirimi beklentileri devam ediyor.

Avrupa Ekonomisi

Avrupa’da İngiltere’de yıllık enflasyon beklentilerin altında gerçekleşse de Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi düştü. Bölge ekonomisi ise yılın ikinci çeyreğinde önceki çeyreğe kıyasla büyüme kaydetti. Ancak, bölgedeki merkez bankalarının atacağı adımlara yönelik belirsizlikler devam ediyor.

Asya Ekonomisi

Asya’da Japonya ekonomisi beklentilerin üzerinde büyüdü, ancak Çin’de sanayi üretimi ve işsizlik oranı beklenenden düşük ve yüksek gerçekleşti. Perakende satışlar ise tahminlerin üzerinde artış gösterdi. Bu durum, durgunluk endişelerinin hafiflediği ve ekonomik aktivitenin canlanabileceği beklentilerini destekledi.

Yurt İçi Ekonomi

Borsa İstanbul’da dün satış ağırlıklı bir seyir izlendi. BIST 100 endeksi günü azalışla tamamlarken, Dolar/TL ise hafif artışla kapanış yaptı. Bugün yurt içinde bütçe dengesi ve para istatistikleri takip edilecek. BIST 100 endeksinde teknik açıdan 9.750 ve 9.500 puan destek, 9.900 ve 10.000 puan direnç olarak belirlendi.