Bakanlık, yeni çalışma izni başvurularının uluslararası işgücü politikasına göre değerlendirileceğini duyurdu.
Yerli İşgücü Öncelikli
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu işgücünün öncelikle yerli işgücünden karşılanması gerektiği vurgulandı. Ancak yerli işgücünün ihtiyacı karşılayamadığı durumlarda uluslararası işgücünden faydalanılacağı belirtildi.
Katma Değer Odaklı Yaklaşım
Açıklamada, Türkiye’nin kalkınması ve küresel rekabette geri kalmaması için nitelikli işgücü ve yatırımcıların ülkeye kazandırılmasının önemine vurgu yapıldı. Eğitim, mesleki deneyim, bilim ve teknolojiye katkı gibi özelliklerin, ülkeye sağlayacağı katma değerin kalkınma açısından kritik olduğu belirtildi.
Yenilenen Değerlendirme Kriterleri
Yapılan güncellemeyle birlikte, genel değerlendirme kriterleri olan ‘istihdam’, ‘ücret’ ve ‘mali yeterlilik’ kriterlerinin güncellendiği ve sektör/meslek/iş bazında özel koşulların düzenlendiği ifade edildi. Ayrıca, belirli sektörlerde koruyucu tedbirler alınacağı ve kayıtlı istihdamın artırılması için adımlar atılacağı belirtildi.
Açıklamada, uluslararası iş gücü hareketlerinin yönetiminin ideal bir dengeyle yürütülmesinin ülke menfaatleri açısından kritik olduğu vurgulandı. Güncellenen kriterlerin 1 Ekim itibariyle yürürlüğe girdiği belirtildi.