ABD ve Avrupa Merkez Bankalarından Faiz Kararı Bekleniyor

featured

ABD’de Fed’in Faiz İndirimi Beklentileri Artıyor

Geçen hafta ABD’de açıklanan verilerin ardından ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz indirimlerine yılın ilk yarısında başlayabileceğine dair beklentiler güçlenirken, Fed’in faiz indirimine ne zaman başlayacağı belirsizliğini koruyor.

ABD ve Avrupa’da Para Piyasaları ve Altın Üzerindeki Etkiler

ABD’de enflasyon baskılarının yavaşlaması ve imalat sektöründeki zayıflık, ABD’nin 10 yıllık hazine tahvil faizini düşürürken, altının ons fiyatını yükseltti.

Uluslararası Piyasalardaki Gelişmeler

Özellikle Orta Doğu’daki jeopolitik riskler ve petrol fiyatlarındaki oynaklık dikkat çekerken, kripto para piyasalarında Bitcoin’in fiyatı yükseliş gösterdi.

New York Community Bank’ın Değer Kaybı

New York Community Bank’ın sürpriz zarar açıklaması sonrası hisse değerinde yaşanan yüzde 50’nin üzerindeki değer kaybı, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Moody’s ve Fitch Ratings tarafından not indirimine neden oldu.

Avrupa ve Asya Piyasalarında Seyir

Avrupa’da ECB’nin faiz kararı ve Christine Lagarde’ın açıklamaları piyasaların odağında bulunurken, Asya’da Japonya’da Nikkei 225 endeksinde tarihi bir seviye görüldü. Çin’de ise ekonomik destek paketleri bekleniyor.

Türkiye’de Piyasa Gözlem

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi değer kaybı yaşarken, dolar/TL paritesi ise alıcılı bir seyir izledi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek enflasyonla mücadelede kararlı olduklarını belirtirken, yatırımcılar Türkiye’de enflasyon ve döviz varlıklarını takip ediyor.