ABD, İran’a Yeni Yaptırımlar Uyguluyor

featured

ABD Hazine Bakanlığı, İran’ın İsrail’e gerçekleştirdiği saldırıya misilleme olarak petrol ve petrokimya sektörlerine yönelik yaptırımları genişletiyor.

Yaptırımların Amacı

ABD’nin yaptırım kararı, İran’ın enerji gelirlerini sınırlayarak ülkenin üzerindeki mali baskıyı artırmayı hedefliyor. Bu adım ile İran’ın petrol ve petrokimya sektörlerine destek veren kuruluşlar ve gemiler hedefleniyor.

Yeni Eklenenler

ABD’nin yaptırım listesine İran Ulusal Petrol Şirketi (NIOC) ve Triliance Petrokimya gibi kuruluşların yanı sıra 10 kuruluş ve 17 gemi daha eklendi. Ayrıca ABD Dışişleri Bakanlığı, 6 kuruluş ve 6 gemiyi yaptırım listesine dahil etti.

İsrail’e Yapılan Saldırılar

İran, 1 Ekim’de İsrail’e yaklaşık 180 balistik füze fırlatarak ulusal güvenliği hedef aldı. Bu saldırı, Hamas lideri İsmail Heniyye, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve İranlı general Abbas Nilfuraşan’ın öldürüldüğü İsrail saldırılarına misilleme olarak gerçekleştirildi.

Açıklamalar

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, füze saldırısını “büyük bir hata” olarak nitelendirirken, ABD Başkanı Joe Biden ise İran’a karşı yeni yaptırımların da dahil olduğu karşılıkların G7 liderleriyle görüşüldüğünü belirtti.