Uzman: İklim Değişikliği Sivrisinek Kaynaklı Hastalıkların Yayılmasına Neden Oluyor

featured

Küresel Isınma Sivrisineklerin Yayılma Alanını Genişletiyor

Bir uzmana göre, iklim değişikliği nedeniyle sivrisinek kaynaklı hastalıkların tüm dünyaya, özellikle de Avrupa’ya yayıldığı belirtildi. Küresel ısınma sivrisineklere daha sıcak, nemli koşullar sağladığı için son 80 yılda sıtma ve dang humması gibi hastalıkların görülme sıklığında büyük bir artış yaşandı.

Avrupa ve Diğer Bölgeler Risk Altında

Barselona Süper Bilgisayar Merkezi’ndeki Profesör Rachel Lowe, sivrisinek kaynaklı hastalık salgınlarının önümüzdeki dönemde Kuzey Avrupa, Asya, Kuzey Amerika ve Avustralya gibi şu anda etkilenmeyen bölgelere yayılacağı uyarısında bulundu. Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği’nin Barselona’daki kongresinde konuşacak olan Lowe, dünyanın bu hastalıklara karşı hazırlıklı olması gerektiğini vurgulayacak.

Dang Humması Hızla Yayılıyor

Geceleri donan sıcaklıkların azalmasıyla birlikte dang hummasının tropik ve subtropik bölgelerden uzaklaştığını belirten uzmanlar, sıcak mevsimlerin uzaması ve don olaylarının azalması nedeniyle Avrupa’da da bu hastalığın yayılmaya başladığına dikkat çekiyor. Asya kaplanı sivrisineği (Aedes albopictus) dang humması taşıyarak 2023 yılı itibarıyla 13 Avrupa ülkesinde yerleşik hale gelmiş durumda.