Lampedusa’da Ardı Ardına Göçmen Tekne Kazaları

featured

Lampedusa Adası’nda İki Göçmen Teknesi Kazası

10 Nisan’da, Lampedusa Adası’nın 30 mil güneydoğusunda küçük bir teknenin batmasıyla yaşanan facianın yanı sıra aynı gün birkaç saat önce başka bir göçmen teknesi daha battı.

24 Kişinin Hayatını Kaybettiği Tekneler

IOM Akdeniz Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Flavio Di Giacomo, yaşanan trajedilerle ilgili önemli bilgiler paylaştı. İki gün içinde meydana gelen tekne kazalarında toplam 24 kişi hayatını kaybetti. 9 kişi ölürken, 15 kişi de kayboldu.

Kurtulan Göçmenin Hikayesi

Di Giacomo, bir göçmenin her iki tekne kazasından da kurtulduğunu ve ilginç bir kurtuluş hikayesi yaşadığını aktardı. İlk kazadan kurtulan göçmen, daha sonra başka bir teknenin batacağını öğrenerek bu tekne tarafından kurtarıldı.

Orta Akdeniz’de Artan Göçmen Kayıpları

IOM’un verilerine göre, yılbaşından bu yana Orta Akdeniz’de 413 göçmen denizde kayboldu. İtalya İçişleri Bakanlığına göre ise 1 Ocak-12 Nisan döneminde ülkeye 16 bin 93 düzensiz göçmen ulaştı.

Orta Akdeniz’deki Düzensiz Göç Sorunu

Avrupa’ya yönelik düzensiz göç akınında Orta Akdeniz güzergahı önemli bir rol oynuyor. Kuzey Afrika kıyılarından denize açılan göçmenleri genellikle Avrupa menşeli sivil toplum kuruluşları kurtarıyor.