İsrail’in Filistinlileri Göçe Zorlama Planı BM’yi Harekete Geçirdi

featured

Filistinli Yetkili Mansur, BM’ye Mektup Gönderdi

Filistin resmi ajansı WAFA’ya göre, Filistinli yetkili Mansur, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres başta olmak üzere BM yetkililerine mektup gönderdi. Mansur, İsrail’in Gazze’de soykırım işlediğini ve kuzeydeki Filistinlilerin katliamla karşı karşıya olduğunu belirtti. Ayrıca İsrail’in Filistin halkını yiyecek ve ilaç gibi temel ihtiyaçlardan mahrum bıraktığını, hastaneleri hedef aldığını ve Filistinlileri zorla güneye sürdüğünü ifade etti.

BMGK’nin Acizliği

Mansur, uluslararası toplumu uyarıp, soykırımın durdurulması için çağrıda bulunduklarını ancak BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) harekete geçemediğini belirtti. BMGK’nin İsrail’in savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar karşısında aciz kaldığını vurguladı ve Gazze’nin kuzeyindeki toplu cezalandırmanın son bulması gerektiğini dile getirdi.

İsrail’in Göç Ettirme Planı

İsrail’in Gazze’nin kuzeyindeki Filistinlileri göçe zorlama planına da değinen Mansur, İsrail’in bu bölgelere yoğun hava ve kara saldırıları düzenlediğini belirtti. İsrail ordusunun Filistinlilere göç etmeleri için baskı yaptığını ve planını uyguladığını aktardı. İsrail hükümetinin planı doğrulamamasına rağmen, planın İsrail ordusunda hazırlandığı ve uygulanmaya çalışıldığı bilgisi paylaşıldı.

BM’ye Düşen Görev

Mansur, BM Güvenlik Konseyi’ne sivilleri koruması, ateşkes sağlaması, Filistinlilerin göçünü durdurması ve insani yardım sağlaması çağrısında bulundu. Uluslararası toplumun İsrail’in işlediği suçlara karşı sessiz kalmaması gerektiğini vurgulayarak BM’nin bu konuda etkin bir rol oynaması gerektiğini belirtti.

Bu mektupla birlikte Filistin-İsrail krizindeki gelişmeler uluslararası boyuta taşınarak BM’nin harekete geçmesi için çağrı yapılmış oldu.