Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD Ziyareti: Yaptırımlar Görüşmede Ana Konu

featured

Erdoğan, Biden’ın Davetlisi Olarak Washington’a Gidecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 9 Mayıs’ta ABD’ye yapacağı ziyaretle ilgili Reuters, dikkat çeken bir haber yayınladı. ABD’li ve Türk yetkililer, ABD Başkanı Joe Biden’ın 9 Mayıs’ta Erdoğan’ı Washington’da ağırlayacağını söyledi. Erdoğan, ilk defa Biden’ın resmi davetlisi olarak ABD’ye gidecek.

Yaptırımların Delinmesi Konusu Görüşmede Ön Planda

Reuters’in haberine göre Biden, Erdoğan’la görüşmesinde, Rusya’ya yönelik yaptırımların delinmesinde Türk şirketlerin oynadığı rol konusunda ABD’nin rahatsızlığını dile getirecek. ABD federal daireleri, Türkiye’nin yaptırımları uygulaması konusunda ikna olmuş değil. Görmezden geldikleri şeyler var. Şirketlere ‘proaktif’ olarak gitmeleri ve onlara yaptırım uygulanmasına neden olacak kişilerle iş yapmayı bırakmalarını söylemeleri gerekiyor.

Suriye ve Diğer Konular da Görüşmede Ele Alınacak

ABD ve Türkiye arasında gerilim yaratan Suriye konusu da görüşmede ele alınacak. İki ülke arasındaki ön görüşmelerde Ukrayna ve Gazze savaşları, IŞİD ve PKK ile mücadele konuları da ele alınmıştı. Bir Türk güvenlik yetkilisi, Erdoğan’ın 9 Mayıs’taki ABD ziyaretine ilişkin konuların önemli bir gündem maddesi olduğunu belirtmişti.